Monday 28 January 2013

A tanulás támogatása

Ami erről eszembe jut, ha összerakom mindazt, amit tapasztaltam, akkor azt mondom: együttműködés. Aztán: természetesség.
Akármelyik részleget látogatom, mindenhol elhangzik és látható is az információk megosztása és az együttműködés. 
Jelentkezés, felvétel
Már a jelentkezéskor érzékelhető az ügyfélbarát környezet. Jelentkezni több módon is lehet. Online, nyomtatott jelentkezési lapon és telefonon. A jelentkezési részlegen minden kolléga vetésforgóban minden területen dolgozik, így elkerülhető, hogy a jelentkezőnek ne tudjon válaszolni, vagy várnia kelljen az "illetékes kapcsolására". Anh, a részleg vezetője szerint ez elengedhetetlen, hiszen lehet, hogy ha az ügyfél elsőre nem kap megfelelő tájékoztatást, legközelebb nem jön vissza. Kérésre visszahívják az érdeklődőket. Már itt a jelentkezéskor minden szükséges adatot, illetve információt begyűjtenek, így elkerülhető, hogy a jelentkezők többször ugyanarra, vagy nagyon hasonló dolgokra válaszoljanak.Már itt nyilatkozhat a jelentkező, hogy szeretne -e tanácsadást igénybe venni, vagy szüksége van -e valamilyen támogatásra fogyatékosságból, vagy tanulási nehézségből adódóan. Ezek az információk automatikusan megjelennek annál a részlegnél, illetve annál a képzésszervezőnél, akinek a kurzusára az illető jelentkezett.

A City Lit egyik részlege az a központ, vagy egység, ahol azok az erőforrások összpontosulnak, melyekkel a felnőttek tanulását illetve a tanárok munkáját támogatják.

 Supported Learning Centre. Ezért mondják, hogy ez több, mint könyvtár. A központnak vannak a tanulók számára látható és nem látható részei. Ami látható, az a könyvtár, amely a képzéseknek megfelelő állományt gyűjt, illetve olyan hanganyagokat, filmeket, könyveket, melyek az odajárókat érdeklik. Így a DVD-s polc szinte üres. Napilapok és magazinok is megtalálhatók itt. És nagyon sok tanuló. Ahányszor ott jártam, a reggeli órák kivételével, mindig tele volt. Sok olyan könyv, segédanyag megtalálható itt, amelyekkel  a tanulási nehézségekkel, diszlexiával küzdő érdeklődők tudnak eredményesen foglalkozni. Így a rövid, egyszerű szövegezésű kis könyvek, kétnyelvű könyvek siketeknek , hangoskönyvek gyengénlátóknak, diszlexiásoknak. . A számítógépek használati ideje limitálva van, de ezt is differenciálják, vannak gépek, amelyeknél hosszabb időt lehet tölteni, egyszerre 1,5 órát, és vannak, ahol max 20 percet. Ezzel biztosítják, hogy ha valakinek gyors elintézni valója van, biztosan géphez jusson 15 percen belül. A fogyatékkal élők számára, kerekesszékeseknek nem elkülönített helyet biztosítanak, hanem minden asztalsorhoz illeszkedik egy nagyobb asztal, ahová kényelmesen elférhet. Ez tudatos környezetalakítás, nem akarják elkülöníteni őket a többiektől, ahogy Simontól a részleg vezetőjétől megtudtam.
A könyvtár mellett van egy terem, ahol az alapkészségek fejlesztése történik(Skills for Life) ez angol és matematika. Főként azoknak, akik ezek hiányában nem tudnak bekapcsolódni a választott, vagy vágyott képzésbe. Miután a blog műfaja nem engedi meg a hosszú leírásokat, így most azokat az eszközöket mutatom be, amelyek mind a felnőtt tanulókat hivatottak támogatni, vagyis olyan tanulási környezetet teremtenek, ahol biztonságban és egyéni szükségleteik szerint tanulhatnak a számukra legkényelmesebb módon. 

Az alábbi képeken azt a tájékoztatót láthatjátok, mely  a könyvtárban áll:





A fenti  képeken láthatóak azok a kiegészítő eszközök, melyek segítik a rászorulók számítógép-használatát.
Ez a szerkezet kinagyítja  a szövegeket

A háttér és a betűszín is változtatható

Elkülönítve csupán két szerkezet van, melyek speciális szoftverrel vannak felszerelve, azért vannak egy kis szobában, hogy ne zavarják a többieket.

Extra nagy monitorral látássérülteknek

Szövegfelolvasó szoftverrel



A háttér pedig, amit a bejegyzés elején említettem tartalmaz nagyon sok technikai eszközt és technikai támogatást, melyeket a tanulás helyszínein biztosítanak, másrészt itt kapott helyet az E-learning fejlesztési részleg is.
A tanulás támogatása nem csak a tanulókra, hanem a tanárokra is vonatkozik. Rövid ismertetők, tantermi segítségnyújtás, felkészülésben segítségnyújtás, képzések pl. Moodle vonatkozásában mind a tanárok rendelkezésére állnak.

Engem lenyűgözött ez a sokféle támogatás. De ez még nem minden Van egy speciális csoport/részleg a City Lit-ben, akiknek az a feladatuk, hogy a tanulási nehézséggel küzdőknek személyre szabott és hatékony segítséget nyújtsanak. Felnőtteknek! Ingyen! 
Zárásként annyit, hogy ezek a lehetőségek, kérdések lépten-nyomon a tanulók szeme előtt vannak. Bátorítva, ösztönözve őket arra, hogy igénybe vegyék.
Mert a felnőttek tanulása akkor lehet eredményes és örömteli, ha segítünk elgördíteni a tanulás útjában álló akadályokat. Tényleg. Hozzáértéssel, kedvesen, megfelelő tudással, felkészültséggel.


Tuesday 22 January 2013

Fogadtatás, első benyomások

Nagyon jólesett az, ahogy fogadtak. Az intézmény igazgatóhelyettese Nick Moore ugyanolyan komolyan veszi és szervezi az itt tartózkodásomat és a City Lit-ben létemet, ahogy azt én is szerettem volna. Az első naptól szinte a stáb tagjának tekintenek. Ha egy szóval kellene jellemeznem mindazt, ahogy a fogadtatásom és azóta is a tevékenységem támogatása zajlik, azt mondanám: profizmus. Azt hiszem mindazt, amit fontosnak tartanak a felnőtt tanulókkal való foglalkozásban, velem kapcsolatban is gyakorolják. Gondoskodtak róla, hogy biztonságban érezzem magam, hogy ne csak úgy történjenek a dolgok velem, kíváncsiak a véleményemre, a szándékaimra, bevonnak a folyamatokba. Mindennek formát is adnak. Az első napon az igazgatóhelyettes kizárólag nekem egy részletes prezentációt tartott az intézményről (diasorral, kinyomtatott slide-okkal, hogy tudjak mire jegyzetelni). Ezt követően részletesen bemutatta az egész intézményt, nem volt rest részlegről - részlegre végigvezetni és sokadszorra is elmondani az egyes területeken a kollégáknak, hogy ki vagyok és miért vagyok itt. 

Előkészítetten vártak az intézmény stratégiai dokumentumai, (aktuális beszámoló, önértékelés, stratégiai terv, minőségi kézikönyv stb). 



Már az első nap kaptam saját használatra egy asztalt, számítógépet, amelyen biztosítva voltak a számomra hozzáférhető szakmai anyagok, saját City Lit-es e-mail cím. Ettől fogva én is megkapok minden a stábnak szóló levelet. És itt sokkal több információ kerül megosztásra ezen a csatornán, mint ahogy otthon megszoktuk. Ezen kívül beléptető kulccsal és kitűzővel is felszereltek, mely szintén névre szóló. Még le sem ültem máris jött az egyik kolléga megmutatni, hol a konyha, hol lehet kávét, teát inni stb... A programjaimat részben magam egyeztethetem a stáb tagjaival, de segítséget is kapok. A heti fix időpontos megbeszélések az igazgatóhelyettessel lehetőséget adnak a reflexióra, illetve a további programegyeztetésre.
Ezt azért írtam le ilyen részletesen, mert ezek az "apróságok" nagyban meghatározzák az adott területen végzendő munkánkat, kialakítandó kapcsolatainkat. Nem csak egy tanulmányúton, hanem mindenféle tanulási helyzetben. Azt hiszem ezt is nyugodtan tekinthetjük a tanulási környezet biztosításának. 

Már a második naptól részt veszek különböző meetingeken (Pl. a meetingek emlékeztetőin az én nevemet is feltüntetik - ismét egy "apróság"). Időközben Nick felajánlotta, hogy részt vehetek tanulóként néhány rövidebb, általam választott kurzuson. Egyébként gyakorlat, hogy az ott dolgozók részt vesznek az intézmény kurzusain, amelyek díjából 85% ! kedvezményt kapnak. Véleménye szerint többet megtudok az ott zajló folyamatokról így, mintha csak külső szemlélő lennék. Ezzel egyetértek és nagyon örültem a lehetőségnek. 
Ma az un. " Best Practice Day" értékelő, egyben a következő ilyen eseményt előkészítő összejövetelen voltam, szerencsére még itt leszek, amikor ez lesz. Kíváncsian várom, hiszen ez itt a belső képzés egyik formája. A tanárok továbbképzésében ugyanis fontosnak tartják az egymástól tanulást, a peer learning-et.
Tehát az első két hét alatt nagyon sok dokumentumot elolvastam, több megbeszélésen vettem részt, kollégákkal beszélgettem, vagyis több csatornán is folyt az ismerkedés az intézménnyel.

Wednesday 16 January 2013

Felnőttoktatók képzése

Angliában 2007 óta jogszabály rendelkezik arról, hogy mindenkinek, aki a felnőttoktatásban oktatóként részt vesz, rendelkeznie kell ahhoz kapcsolódó, megfelelő képesítéssel. Ez azt jelenti, hogy részt kell vennie ilyen irányú képzésben. Korábban bárki taníthatott felnőtteket.
Azt, hogy kinek milyen végzettséggel kell rendelkeznie két dologtól teszik függővé. Egyrészt attól, hogy milyen előzetes végzettsége van, másrészt attól, hogy milyen szerepben van jelen a felnőttképzésben.
Ennek megfelelően három típusú képzés létezik, mely a következő képesítéseket adja.
1. PTLLS - Preparing to teach in Lifelong Learning Sector
2. CTLLS  - Certificate to teach in Lifelong Learning Sector
3. DTLLS - Diploma in Teaching in Lifelog Learning Sector

Mindhárom képzés tartalmát két póluson határozzák meg. Egyrészt a központi curriculummal, mely alapján a képzést nyújtó intézmények kidolgozzák saját képzési programjukat.  A helyi curriculum tehát a másik pólus.

PTLLS Ez a képzés az alapszintet jelenti. Azok számára szervezik, akik még nem dolgoztak a felnőttképzésben, de szeretnének. Azoknak is elegendő ez a szint, akik csak rövid ideig, vagy alkalmanként vesznek részt a felnőttek oktatásában.  Ez általában egy három hónapos tanfolyam, a foglalkozások heti egy napot vesznek igénybe. Bemenetei követelményként a 16 éves korban elérhető, Nemzeti Curriculum szerinti 4-es szintet határozták meg.

CTLLS Azok számára, akik más területen jól képzettek, és tudásukat a felnőttekkel való foglalkozás során szeretnék továbbadni. Általában művészek, mérnökök, közgazdászok a célcsoport.  Itt a bemeneti szint az úgynevezett A - level, vagyis emelt szintű érettségi.Erre a végzettségre általában 6 hónapos képzés keretében lehet szert tenni.

DTLLS A felnőttképzésben folyamatosan dolgozóktól ezt a képzettséget várják el. Ez a legkomolyabb, mind az időtartamot, mint a képzési tartalmat tekintve. Előképzettségtől függően
egy vagy két éves képzés. A hosszabb képzésbe már a Nemzeti Curriculum 4-es szintjétől be lehet kapcsolódni.

A fenti képesítések megszerzése tanfolyamokon érhető el. A tanfolyamokat általában a college -ok szervezik. esetenként egyetemekkel együttműködve.

A City Lit is szervez és indít ilyen kurzusokat. A bemenetkor alkalmazzák a validációt, mely egyrészt a korábbi bizonyítványok beszámítására, másrészt a meglévő tudások elismerésére és beszámítására vonatkozik.



Monday 14 January 2013

Ajánló

Ebben a részben a témához kapcsolódó írásokat, könyveket, filmeket, előadásokat ajánlok.

Érdemes ellátogatni a City Lit honlapjára. Az alábbi linken érhetitek el:

City Lit

Megöli az iskola a kreativitást?

Ma sok szó esett a City Litben a kreativitásról. Annak kapcsán került e témára  szó, hogy a kurzusokon részt vevők területenkénti megoszlásából az látszik, hogy  a legnagyobb számban a képzőművészeti kurzusokon vesznek részt a hallgatók.Ez a terület teszi ki az összes felhasznált órák egy negyedét.  Ezt követik a nyelvek, a humán tárgyak, majd negyedik helyen a tánc és dráma. (A teljes lista 17 területre terjed ki.) Sok felnőtt azért jön ezekre a művészeti kurzusokra, mert az iskolában nem volt megfelelő  lehetősége ezekkel foglalkozni.Miért?
A választ keresve érdemes megnézni Ken Robinson előadást a kreativitásról. Mi a helyzet valójában? Tényleg megöli az iskola a kreativitást?
Robinson szerint a kreativitás ugyanolyan fontos az oktatásban, mint az írástanítás és azzal megegyező szinten kellene is bánjunk vele.Ezzel szemben véleménye szerint az egész közoktatás folyamata nem más, mint az egyetemi felvételire való felkészülés.


Az alábbi linken magyar felirattal látható az előadás

http://www.ted.com/talks/lang/hu/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html


Itt pedig felirat nélkül angolul:



Történetek City Lit-es felnőtt tanulókról (angol) az alábbi linken

http://www.citylit.ac.uk/about/Student_stories

Sunday 13 January 2013

London - információk, élmények, látnivalók

 Gyalogosan

London Eye -megint máshogy



 

 

 













Mára úgy gondoltam, hogy kellően feltérképeztem a terepet, az idő is jó volt még reggel, így hát gyalogosan indultam neki . A Google.maps szerint  kb 3,5 km. Én a hidaknál kicsit megkeveredtem, így kicsit több lett. Mindenesetre 40 perc alatt megtettem és jólesett a reggeli gyaloglás. Néhány dolgot új perspektívából láttam, meg új dolgokat is felfedeztem, pl. a Viktória kertben Robert Burns szobrát. Ezen a sikeren felbuzdulva visszafelé is a gyaloglást választottam, most hosszabb úton, végig a folyóparton. Ez azt jelenti, hogy indulás Holborntól, aztán elmentem a Waterloo Bridge mellett, át a folyó felett a Jubilee Bridge-en, ez egy két oldalt gyalogos forgalom számára kialakított híd, középen vonatok járnak. 

Aztán végig a Westminster -híd mellett, Lambeth-híd. Szép út a Temze partján, de sajnos az eső és a szél szinte túlélőtúrává tette a visszautat:-)



Robert Burns szobra
"Burns Night" Január 25-én a skót költő születésnapján számos londoni étteremben tartanak skót vacsoraesteket, programokat a  költő tiszteletére.


Jubilee Bridge
Hazafelé a hídról

Jubilee-ről



 Lambeth

Ma délelőtt megint egy kicsit többet fedeztem fel a környékből. A kerület, ahol lakom Lambeth, London egyik déli kerülete. Nagyon nyugodt hely, sétával mégis 20 perc alatt elérhető a Westmintster. A szomszéd utcából pedig már látható a Big Ben is.Azért is előnyös, mert nem kell metró bérletet venni, elég a busz, és ez sokkal olcsóbbá teszi a közlekedést. Úgyhogy szerintem érdemes ezen a környéken szállást keresni a kilátogatóknak.
Sajnos itt a közelben volt a héten a súlyos helikopter baleset, a képen az a toronyház látható, amelyiknél a helikopter a daruval ütközött. Ma arra is voltam, hihetetlen szerencse, hogy nem volt több áldozat, hiszen az épület lakott, közvetlen mellette buszpályaudvar, metró és vasútállomás, rengeteg bolt, és mindez a reggeli csúcsforgalom idején történt.


Visszatérve a mai sétához, megtaláltam azt, ami minden kerületben van, vagyis a helyi termelői piacot. Mindenféle zöldséget, húst, halat, sajtokat, sütiket és készételeket is árulnak, amit ott helyben főznek.Ezek a piacok csak szombatonként vannak nyitva, általában valamilyen parkban kapnak helyet.






Lambeth-ben van a Birodalmi Háborús Múzeum, de sajnos azt most nem tudom megnézni, mert júliusig zárva tart felújítás miatt.
Imperial War Museum
Néhány napsütéses kép a Lambeth - hídról.
A Lamneth Birdge - ről fényképezve a London Eye. A következő híd a Westminster.






London kerületei




London közigazgatási egységei a kerületek. Összesen 32 kerületből (borough) plusz a City-ből áll. Ezt nevezik úgy, hogy Nagy-London vagy angolul: Greater London. Földrajzi egységként tehát ezt a területet értjük, ha Londonról beszélünk. A 12 belső kerület és  
a City of London alkotják Belső-Londont vagyis Inner Londont. 

A turisták inkább a belső kerületeket ismerik, pedig a kijjebb eső területeken is van látnivaló bőven.  Azt is mondhatjuk, hogy minden kerületnek megvan a maga jellegzetessége. Ezek a megállapítások persze általánosak, de azért elárulnak valamit a terület jellegéből. Így azt mondják, hogy Chelsea lakói gazdagok, művészek és a divatra fogékonyak. A Soho rengeteg éttermével, színházaival mindig nyüzsgő képet mutat. A Notting Hill felkapott környék. Kirakodóvásárok, karneválok helyszíne is. Meg a Sztárom a  párom filmből is ismerős lehet:-) Mayfer divatos belvárosi lakóövezet. Westminster: a kormányzati központ. 
Covent Garden egykori híres virágpiaca - My Fair Lady itt játszódott, ma inkább éttermek, üzletek, utcaszínházak kavalkádja jellemzi. Richmondtól hajóra szállva bámulatos kerteket, házakat csodálhatunk.
Praktikus garázs

Közvetlen a folyóparton




A Kensington a múzeumokról híres: Kensington palota, Royal Albert Hall, Victoria and Albert Természettudományi Múzeumot, amit ki ne hagyjatok, ha Londonban jártok, mert páratlan gyűjtemény. De szintén itt található a világ legnagyobb tudományos gyűjteménye, a Science Múzeum, ami szintén nagy élmény interaktív tereivel, páratlan kiállítási tárgyaival, amelyeket az első gőzgépektől az űrhajózásig kísérhetünk végig.
Albert Memorial
 Az emlékművet 1876-ban állították és Albert Hall előtt látható egy gyönyörű parkkal körülvéve. Az emlékmű 53 méter magas. Viktória királynő állíttatta szeretett férje Albert herceg halála után, akivel 21 évig élt boldog házasságban és 9 gyermekük született.
Royal Albert Hall




Friday 11 January 2013

City Lit történet

Az első ötven év 1919-1969

Itt látszik az eredeti felirat

 


A City Lit története az I.vh. után az irodalmi mozgalommal kezdődött (Innen az elnevezés is: literaty –Lit). Az akkori londoni városvezetés döntött úgy, hogy bővíteni kell a tanulási lehetőséget azon fiatalok széles köre  számára is, akik nem feltétlenül szakmai képzettséget akarnak szerezni, hanem a tanulást szélesen értelmezve hasznosan szeretnék eltölteni az idejüket. 
Tehát egyfajta felnőtteknek szóló tanulási lehetőség
 biztosítását javasolták.
Művészeti foglalkozás papírral és fával
1919-ben nyitotta meg kapuit a Londonban működő öt irodalmi intézet egyikeként. Akkoriban az intézmény 4 tantermet bérelt egy másik iskolától. Ahogy T.G. Williams, a City Lit egyik első oktatója visszaemlékezéseiből tudhatjuk, a  kezdeményezés létrehozásakor a tiszta hit cselekedett. Az 5 intézmény igazgatóját már az előtt kinevezték, hogy egyetlen diák is lett volna. A feladatuk a tervezés, az alkotás volt és csak az után foglalkoztak a szervezés kérdéseivel. Végül eldöntötték, hogy a város szívében is létrehoznak egy       irodalmi intézetet.
A Városi Irodalmi Intézetek (City Literary Institute’s) létszáma  gyorsan stabilizálódott. A kurzusok díja 2 shilling volt, a további kurzusé 1 shilling (Tudomásom szerint abban az időben 1 font az 10 shilling volt). A létszám 1921/22-ben még 1200 fő, ez a következő 6 évben 5000 főre emelkedett.

Felnőtt tanulók a könyvtárban. 
 
                                                                                                               
A curriculum alapvető célja  a humán tárgyakban való jártasság fejlesztése volt, de minden diák szabadon megválaszthatta, hogy melyik szinthez kapcsolódik. A tanárok támogatták és bátorították őket, hogy találják meg a saját útjukat. A krónikák azt írják, hogy ma el sem tudjuk képzelni, hogy ez milyen forradalmian új megközelítés volt a felnőttek tanulásában a múlt század elején. Az már az én megjegyzésem, hogy sajnos még mindig sok intézményben forradalminak számítana ez a szemlélet.
Az 1920-as évek végére a létszám növekedése komoly problémát jelentett a helyiségek tekintetében. Akkoriban a City Lit 25 különböző épületben működött, csak így tudtak elegendő helyet biztosítani.
Végül 1928-ban beköltözhettek saját épületükbe, mert addigra sikerült megfelelően rendbe hozni és átalakítani a korábban egészen más célokra –mintegy nevelőintézetként - használt épületet.
Ezt követően még gyorsabb és intenzívebb fejlődés indulhatott meg, tekintve, hogy már nem kellett a  széttagoltsággal és a helyiség – gondokkal küzdeni. Így mind a kutatások, mind a tanulási területek fejlesztése  terén jelentős fejlődés indult meg. Egyre több híres személyiség érezte úgy, hogy ott a helye  mesterkurzusával a City Lit-ben.
Néhányan közülük: Dame Edith Sitwell, T.S. Eliot, G.K. Chesterton, C. Day Lewis, Dorothy Sayers , Dylan Thomas.

A tevékenységei körök bővülésével hamarosan ismét kinőtték a Goldsmith utcai épületet, így sor került annak lerombolására és immár célirányos, a fejlesztési terveknek megfelelő funkciókkal bővített újjáépítésére. 1939-ben nyílt meg az újjászületett épület, melyben már színház, koncert terem és tornaterem is helyet kapott.
A tornateremben

 Ez idő tájt a szociális bizottság hatása volt erősebb, így a célok elsősorban a magányosság elviselésének segítésére, az idegenek megismerésére, az éppen aktuális segítségnyújtás megszervezésére koncentráltak a nehéz időkben.
A City Lit 1939 -45 között is tovább folytatta tevékenységét a háborús körülmények ellenére. Sokszor a Holborn és Covent Garden metróállomásokon tartották a foglalkozásokat a bombázások idején.


A háború után és 50 évvel az alapítást követően 1969-re ez a központi intézmény volt az egyetlen, amelyik fennmaradt az időközben létrehozott 16 közül. 

Az 1980-as évektől napjainkig

Búcsú a kedvelt, ám kinőtt régi épülettől

1987-ben sor került a City Lit bővítésére azzal  a céllal, hogy a helyi közösség tanulási színtérként is szolgáljon. Mindeközben a helyi társadalmat érintő tevékenységek a központi irányítástól az 1990-ben újjászervezett kerületek fennhatósága alá kerülő felnőttképzési intézményekbe helyeződtek. 
Mindezen változások következtében az intézmény a 80-as években  folyamatosan fejlődött, a létszám növekedett, a jelentkezők száma az 1987-87-es évben először érte el a 15 000-et. 
1992-93-tól a jelentkezések meghaladták a 45 000 –et, ami 20 000 tanulót jelentett évente.


Az innovációra mindig fogékony City Lit újabb tartalmi fejlesztéseket hajtott végre ebben az időszakban. Elsőként kezdték meg a felnőttoktatók képzését, felzárkóztató/felkészítő  kurzusokat hoztak létre  a felsőoktatásba továbblépni készülőknek és további tanulási lehetőséget biztosítottak a siketeknek.

Az 1990-es években az intézményt önálló alapítványi intézménnyé alakították és az 1992-es felső-és felnőttképzési és felsőoktatási törvénnyel összhangban  egy a  Further Education Funding Council (FEFC) által speciáls céllal létrehozott intézmény lett. Ezáltal olyan irányítói környezetbe került, mely szervezetek a teljes 16 év feletti, tehát a tankötelezettségi koron túli tanulás biztosításáért feleltek. 
London polgármestere, Kevin Livingstone  átadja az új épületet a Keely Street -en
A 2001-es mérföldkövet jelentett az LSC (Learning and Skills Council) döntése, mellyel támogatta egy új, korszerű épület megépítését a Keely Stree-ten. %0 év után ez volt az első alkalom, hogy új felnőttképzési intézetet építettek. Az épület bármilyen fogyatékossággal élő ember fogadására alkalmas, akadálymentesített.  A neves építészek (Allies és Morrison) által tervezett épület 2005 májusában nyitotta meg kapuit, ezáltal a City Lit Európa legnagyobb felnőttképzési intézete lett. 
A szépen kialakított korszerű épület azóta is vonzó a tanulni vágyó felnőttek számára.
 Évente több mint 30 000 hallgató vesz részt a mintegy 4000 kurzus valamelyikén. 



Pilates foglalkozás a korszerű fitness teremben

Több, mint könyvtár - tudásközpont a City Lit-ben

A fejlesztések tovább folytatódnak, hiszen, mit ahogy azt Nick Moore-tól az intézmény igazgatóhelyettesétől megtudtam ismét újabb helyiségeket találniuk, hogy minden érdeklődőt továbbra is a megfelelő körülmények között fogadhassanak. 
 


Forrás: