Wednesday 16 January 2013

Felnőttoktatók képzése

Angliában 2007 óta jogszabály rendelkezik arról, hogy mindenkinek, aki a felnőttoktatásban oktatóként részt vesz, rendelkeznie kell ahhoz kapcsolódó, megfelelő képesítéssel. Ez azt jelenti, hogy részt kell vennie ilyen irányú képzésben. Korábban bárki taníthatott felnőtteket.
Azt, hogy kinek milyen végzettséggel kell rendelkeznie két dologtól teszik függővé. Egyrészt attól, hogy milyen előzetes végzettsége van, másrészt attól, hogy milyen szerepben van jelen a felnőttképzésben.
Ennek megfelelően három típusú képzés létezik, mely a következő képesítéseket adja.
1. PTLLS - Preparing to teach in Lifelong Learning Sector
2. CTLLS  - Certificate to teach in Lifelong Learning Sector
3. DTLLS - Diploma in Teaching in Lifelog Learning Sector

Mindhárom képzés tartalmát két póluson határozzák meg. Egyrészt a központi curriculummal, mely alapján a képzést nyújtó intézmények kidolgozzák saját képzési programjukat.  A helyi curriculum tehát a másik pólus.

PTLLS Ez a képzés az alapszintet jelenti. Azok számára szervezik, akik még nem dolgoztak a felnőttképzésben, de szeretnének. Azoknak is elegendő ez a szint, akik csak rövid ideig, vagy alkalmanként vesznek részt a felnőttek oktatásában.  Ez általában egy három hónapos tanfolyam, a foglalkozások heti egy napot vesznek igénybe. Bemenetei követelményként a 16 éves korban elérhető, Nemzeti Curriculum szerinti 4-es szintet határozták meg.

CTLLS Azok számára, akik más területen jól képzettek, és tudásukat a felnőttekkel való foglalkozás során szeretnék továbbadni. Általában művészek, mérnökök, közgazdászok a célcsoport.  Itt a bemeneti szint az úgynevezett A - level, vagyis emelt szintű érettségi.Erre a végzettségre általában 6 hónapos képzés keretében lehet szert tenni.

DTLLS A felnőttképzésben folyamatosan dolgozóktól ezt a képzettséget várják el. Ez a legkomolyabb, mind az időtartamot, mint a képzési tartalmat tekintve. Előképzettségtől függően
egy vagy két éves képzés. A hosszabb képzésbe már a Nemzeti Curriculum 4-es szintjétől be lehet kapcsolódni.

A fenti képesítések megszerzése tanfolyamokon érhető el. A tanfolyamokat általában a college -ok szervezik. esetenként egyetemekkel együttműködve.

A City Lit is szervez és indít ilyen kurzusokat. A bemenetkor alkalmazzák a validációt, mely egyrészt a korábbi bizonyítványok beszámítására, másrészt a meglévő tudások elismerésére és beszámítására vonatkozik.



No comments:

Post a Comment