Friday 11 January 2013

City Lit történet

Az első ötven év 1919-1969

Itt látszik az eredeti felirat

 


A City Lit története az I.vh. után az irodalmi mozgalommal kezdődött (Innen az elnevezés is: literaty –Lit). Az akkori londoni városvezetés döntött úgy, hogy bővíteni kell a tanulási lehetőséget azon fiatalok széles köre  számára is, akik nem feltétlenül szakmai képzettséget akarnak szerezni, hanem a tanulást szélesen értelmezve hasznosan szeretnék eltölteni az idejüket. 
Tehát egyfajta felnőtteknek szóló tanulási lehetőség
 biztosítását javasolták.
Művészeti foglalkozás papírral és fával
1919-ben nyitotta meg kapuit a Londonban működő öt irodalmi intézet egyikeként. Akkoriban az intézmény 4 tantermet bérelt egy másik iskolától. Ahogy T.G. Williams, a City Lit egyik első oktatója visszaemlékezéseiből tudhatjuk, a  kezdeményezés létrehozásakor a tiszta hit cselekedett. Az 5 intézmény igazgatóját már az előtt kinevezték, hogy egyetlen diák is lett volna. A feladatuk a tervezés, az alkotás volt és csak az után foglalkoztak a szervezés kérdéseivel. Végül eldöntötték, hogy a város szívében is létrehoznak egy       irodalmi intézetet.
A Városi Irodalmi Intézetek (City Literary Institute’s) létszáma  gyorsan stabilizálódott. A kurzusok díja 2 shilling volt, a további kurzusé 1 shilling (Tudomásom szerint abban az időben 1 font az 10 shilling volt). A létszám 1921/22-ben még 1200 fő, ez a következő 6 évben 5000 főre emelkedett.

Felnőtt tanulók a könyvtárban. 
 
                                                                                                               
A curriculum alapvető célja  a humán tárgyakban való jártasság fejlesztése volt, de minden diák szabadon megválaszthatta, hogy melyik szinthez kapcsolódik. A tanárok támogatták és bátorították őket, hogy találják meg a saját útjukat. A krónikák azt írják, hogy ma el sem tudjuk képzelni, hogy ez milyen forradalmian új megközelítés volt a felnőttek tanulásában a múlt század elején. Az már az én megjegyzésem, hogy sajnos még mindig sok intézményben forradalminak számítana ez a szemlélet.
Az 1920-as évek végére a létszám növekedése komoly problémát jelentett a helyiségek tekintetében. Akkoriban a City Lit 25 különböző épületben működött, csak így tudtak elegendő helyet biztosítani.
Végül 1928-ban beköltözhettek saját épületükbe, mert addigra sikerült megfelelően rendbe hozni és átalakítani a korábban egészen más célokra –mintegy nevelőintézetként - használt épületet.
Ezt követően még gyorsabb és intenzívebb fejlődés indulhatott meg, tekintve, hogy már nem kellett a  széttagoltsággal és a helyiség – gondokkal küzdeni. Így mind a kutatások, mind a tanulási területek fejlesztése  terén jelentős fejlődés indult meg. Egyre több híres személyiség érezte úgy, hogy ott a helye  mesterkurzusával a City Lit-ben.
Néhányan közülük: Dame Edith Sitwell, T.S. Eliot, G.K. Chesterton, C. Day Lewis, Dorothy Sayers , Dylan Thomas.

A tevékenységei körök bővülésével hamarosan ismét kinőtték a Goldsmith utcai épületet, így sor került annak lerombolására és immár célirányos, a fejlesztési terveknek megfelelő funkciókkal bővített újjáépítésére. 1939-ben nyílt meg az újjászületett épület, melyben már színház, koncert terem és tornaterem is helyet kapott.
A tornateremben

 Ez idő tájt a szociális bizottság hatása volt erősebb, így a célok elsősorban a magányosság elviselésének segítésére, az idegenek megismerésére, az éppen aktuális segítségnyújtás megszervezésére koncentráltak a nehéz időkben.
A City Lit 1939 -45 között is tovább folytatta tevékenységét a háborús körülmények ellenére. Sokszor a Holborn és Covent Garden metróállomásokon tartották a foglalkozásokat a bombázások idején.


A háború után és 50 évvel az alapítást követően 1969-re ez a központi intézmény volt az egyetlen, amelyik fennmaradt az időközben létrehozott 16 közül. 

Az 1980-as évektől napjainkig

Búcsú a kedvelt, ám kinőtt régi épülettől

1987-ben sor került a City Lit bővítésére azzal  a céllal, hogy a helyi közösség tanulási színtérként is szolgáljon. Mindeközben a helyi társadalmat érintő tevékenységek a központi irányítástól az 1990-ben újjászervezett kerületek fennhatósága alá kerülő felnőttképzési intézményekbe helyeződtek. 
Mindezen változások következtében az intézmény a 80-as években  folyamatosan fejlődött, a létszám növekedett, a jelentkezők száma az 1987-87-es évben először érte el a 15 000-et. 
1992-93-tól a jelentkezések meghaladták a 45 000 –et, ami 20 000 tanulót jelentett évente.


Az innovációra mindig fogékony City Lit újabb tartalmi fejlesztéseket hajtott végre ebben az időszakban. Elsőként kezdték meg a felnőttoktatók képzését, felzárkóztató/felkészítő  kurzusokat hoztak létre  a felsőoktatásba továbblépni készülőknek és további tanulási lehetőséget biztosítottak a siketeknek.

Az 1990-es években az intézményt önálló alapítványi intézménnyé alakították és az 1992-es felső-és felnőttképzési és felsőoktatási törvénnyel összhangban  egy a  Further Education Funding Council (FEFC) által speciáls céllal létrehozott intézmény lett. Ezáltal olyan irányítói környezetbe került, mely szervezetek a teljes 16 év feletti, tehát a tankötelezettségi koron túli tanulás biztosításáért feleltek. 
London polgármestere, Kevin Livingstone  átadja az új épületet a Keely Street -en
A 2001-es mérföldkövet jelentett az LSC (Learning and Skills Council) döntése, mellyel támogatta egy új, korszerű épület megépítését a Keely Stree-ten. %0 év után ez volt az első alkalom, hogy új felnőttképzési intézetet építettek. Az épület bármilyen fogyatékossággal élő ember fogadására alkalmas, akadálymentesített.  A neves építészek (Allies és Morrison) által tervezett épület 2005 májusában nyitotta meg kapuit, ezáltal a City Lit Európa legnagyobb felnőttképzési intézete lett. 
A szépen kialakított korszerű épület azóta is vonzó a tanulni vágyó felnőttek számára.
 Évente több mint 30 000 hallgató vesz részt a mintegy 4000 kurzus valamelyikén. 



Pilates foglalkozás a korszerű fitness teremben

Több, mint könyvtár - tudásközpont a City Lit-ben

A fejlesztések tovább folytatódnak, hiszen, mit ahogy azt Nick Moore-tól az intézmény igazgatóhelyettesétől megtudtam ismét újabb helyiségeket találniuk, hogy minden érdeklődőt továbbra is a megfelelő körülmények között fogadhassanak. 
 


Forrás: 


No comments:

Post a Comment