Friday 29 March 2013

Húsvét Angliában




A húsvét eredeti tartalma, jelentése mindenütt ugyanaz a keresztény világban. Jézus kereszthalála és feltámadása
a keresztények legnagyobb ünnepe.
A tavaszi ünnepkör része a húsvét, mely jelenti a megújulást, a természet ébredését, a hideg és a sötétség végét is egyben. Az ünnep egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott ünnepekkel, melyek központi eleme az újjászületés, megújulás. Ha körülnézünk a világban, látjuk, hogy bizonyos jelképek, színek, tevékenységek szinte mindenütt jelen vannak , azonban a konkrét szokások eltérőek. Ebben a bejegyzésben néhány angol jellegzetességet mutatok be.
Itt a Nagypéntek (Good Friday) is munkaszüneti nap, így a négy napos ünnep idején sokan elutaznak. Az iskolákban is hosszabb szünet övezi a húsvétot.

Hagyományosan két gondolatkör köré szerveződik a húsvét. Az egyik Nagypéntekhez kötődik, mely napot az anyai fájdalom megtestesüléseként és a Hot Cross Buns-szal emlékezve ünneplik. A másik a pompa és a tavasz ünneplése, melyet felvonulások, tojásgurítások öveznek.

Hot Cross Buns
Ez a mazsolás péksütemény, melyet hagyományosan húsvétkor fogyasztanak, ma már a szupermarketek polcain is megtalálható. Eredete azonban a régmúltba nyúlik vissza. Egy kis faluban egyszer hiába várta haza fiát egy asszony, aki tengerre kelt. Elindulásakor arra kérte az anyját, hogy süsse meg ezt a süteményt neki Nagypéntekre, amikorra a hazatérését tervezet. A fiú azonban sosem tért haza, az anyja pedig a zsemléket kiakasztotta a ház ereszére egy halászhálóban. Így tett minden évben. Az asszony halála után a házat kis fogadóvá alakították, a háló a zsemlékkel a pub jelképe.
A húsvéti kalács, tetején a kereszttel




     
A halászhálóban a sütemények
Vasárnap a dúsan feldíszített templomokba mennek az emberek, ahol a nők és gyerekek gyakran viselnek díszes húsvéti kalapot.




Sok felvonulás, parádé tarkítja az ünnepet. A viktoriánus korra vezetik vissza azt a színes felvonulást, melyet lovasparádé is kísért. Annak idején egy hiú asszonyság húsvét hétfőn feltűnő ruhákban vonult végig a Battersea parkban. Állítólag innen ered a parkhoz sok éven keresztül kötődő felvonulás, melynek napjainkban már Londonon kívül adnak helyet.

 






A gyerekeknek jó mulatság a tojásvadászat
 Az idén 103 különleges tojást rejtettek el a Covent Gardenben. A különleges tojások az alábbi linken megnézhetők:

2 comments:

  1. Nagyon hangulatosnak tűnik ez az ünnep így! :) Megnéztem a tojásokat is, amiket a gyerekeknek kell keresnie, hát ezek aztán igazán különlegesek!

    ReplyDelete
  2. Köszönöm, nagyon érdekes írás. a kalapok igazán különlegesek és viccesek!

    ReplyDelete