Monday 25 March 2013

The Shard - káprázat London felett






Ez év februárjában nyitotta meg kapuit a közönség előtt Nyugat - Európa legmagasabb épülete, a Shard. A káprázatos kilátást nyújtó épület közvetlenül  a London Bridge mellett található, így könnyen megközelíthető metróval is. (Northen Line, Jubelee Line) Az épület maga 310 méter magas, a legmagasabb kilátópont 240 méter magasan, a 72. emeleten helyezkedik el.
Az építést 2009-ben kezdték meg Renzo Piano olasz építőmérnök tervei alapján, aki a párizsi Pompidu Központot is tervezte. Az épület magában foglal 600 000 négyzetméternyi irodát, 3 emeletnyi éttermet, 200 szobás szállodát és 10 luxus apartmant. A lakások darabja 30 és 50 millió GBP között van.
A látogatók fedett és nyitott kilátótérből is gyönyörködhetnek a panorámában. A belátható távolság mintegy 60 km, 360'-ban.

Nem csoda, hogy ebben a káprázatos környezetben különféle családi eseményeket is tartanak.
Az eljegyzések gyakori színhelye lesz a Shard, mint ahogy a Telegraph tudósítása szerint  az már az első napon is történt.



Szerencse kell hozzá, hogy jó idő legyen az előre lefoglalt időpontban. A jegyek neten rendelhetők,egy főnek 25 GBP. Én olyan időpontot választottam, amikor a nappali és az esti látvány is élvezhető, ugyanis meg lehet várni, amíg besötétedik, mert a bent tartózkodás ideje nincs korlátozva. Az is jó, hogy amennyiben a foglalt időpontban ködös, esős idő miatt nem lehet látni semmit, akkor lehetőséget adnak a jegy más időpontban történő felhasználásra egy éven belül. A következő képeket én készítettem egy  tavaszi téli napon. Ha így halad az időjárás, remélem ősszel meg tavasz lesz:-).

Ez a kép fogadja a látogatókat

A bejáratnál komoly biztonsági ellenőrzésre kell számítani, hasonlóra, mint ami a repülőtereken van. Mindenhol kedves útbaigazítók, kísérők segítenek, a liftben is, amely 6m/sec sebességgel repít fel a kilátóhoz.
Az ablakon látszik a hó. Lent a Temzén Őfelsége Belfast Hadihajója (HMS), szemben a Tower, jobbra a Tower Bridge részlete
Utak, vonatok, repülő fénycsíkok
Mivel a Shard reggel 9-től este 10-ig fogadja  a látogatókat, így lehetőség nyílik a nap bármely szakában lenézni a városra, ahol egy magyarországnyi ember él.Csodálatos látvány a várost kettészelő folyó, a rengeteg híddal, izgalmas felfedezni az ismerős történelmi nevezetességeket és rácsodálkozni a lüktető, hatalmas metropoliszra.


Látogatók



Hidak fentről
Felnéztem. Még mindig van feljebb....
Itt már kezd sötétedni.
A fenti képen jobbra látható az a "távcső", amellyel különböző beállításokkal lehet lehet látni Londont. Választhatunk az alábbi opciók közül: naplemente, éjjel, élő(ez azt jelenti, hogy az éppen aktuális időben lehet körülnézni vele, közelíteni, megkeresni épületeket stb)
Amazing!
London érintése


A nap végére kifeküdtem...




Még egy pillantás...London ismét rabul ejtett...
Londonban járva, mindenképpen érdemes felvenni a meglátogatandó helyek listájára a Shard-ot is. A személyes találkozásig is érdemes élvezni a virtuális kilátást, mely az alábbi linken érhető el.

The Shard - virtuális kilátás

Az alábbi kép jól mutatja London jellegzetes, kiemelkedően magas épületeit.
London's iconic tall buildings
London legmagasabb épületei - összehasonlítás

3 comments:

  1. Váó! Ez valami elképesztően nagy élménynek néz ki! :)

    ReplyDelete
  2. That is it, that is it. Certainly, Magdi has again moved to another dimension to look down upon to her beloved London. She made it and simply received a glorious perspective. As a former student of University College London, I dare say, it was a jolly good decision to take! Congratulations and thanks for the photos to share with us indeed!

    ReplyDelete