Saturday 23 March 2013

A felnőttek releváns tudást akarnak

Sokszor és sok helyen olvashatjuk a címben is idézett mondatot. Nekem most szerencsém van megtapasztalni, hogy is működik ez a gyakorlatban.
Már írtam néhány tapasztalatról, pl. ha szeretnék néhány ékszert készíteni, nem kell professzionális, hosszú és drága kurzushoz járnom hozzá. Elég néhány nap. Ha tetszik, vagy ha nem elég, amit tudok ahhoz, amit csinálni szeretnék, akkor keresek újabb tanulási lehetőséget. És találok is.
Az elmúlt hetekben más kurzusokon is részt vettem. Olyanokon, amikről mi esetleg nem is gondolnánk, hogy érdemes szervezni, vagy ajánlani.
Ezek a következők voltak:
- Hogy tartsuk a kapcsolatot a családunkkal, ismerőseinkkel interneten keresztül?
- Hogyan publikáljunk online?
- Személyiségfejlesztés drámajátékokkal.
- Prezentáció - készítés

Az első három nyilvános tanfolyam volt, az utolsót a stábnak hirdetett belső képzés.

Az internetes kapcsolattartás tanfolyam csupán 6 órás volt. Főként a skype használatát ölelte fel, de mindvégig figyelembe vette az oktató az egyéni kérdéseket, igényeket.
Az online publikálás tanfolyamra olyanok jöttek, akik már írtak könyvet, vagy tervezik. A E-book-ok terjedésével úgy érezték, hogy érdemes bővíteni tudásukat ebbe az irányba is. A tanfolyam két napos volt, számos praktikus tanácsot kaptunk a szövegszerkesztéshez. De ezen túl a publikálás folyamata, a jogi vonatkozások, sőt az egyes E-book olvasók előnyei, hátrányai is terítékre kerültek. Itt is jellemző volt az egyéni igények figyelembe vétele. Pl. a tutor a tanfolyam előtt már küldött e-mailt valamennyi résztvevőnek, hogy hozza el az E-book olvasóját, ha van, hogy minél több félét megnézhessünk a valóságban is. A második napra pedig már saját publikálandó írásunkat is kellett vinni, hogy azzal is dolgozhassunk. 

A prezentációs készségek fejlesztése is egy rövid, másfél órás alkalom volt, ahová szintén vihettük az aktuális prezentációnkat. Mindenki ahhoz kapott konkrét segítséget, amire szüksége volt. A tutor segédanyagokkal is készült, így később önállóan  is folytathatjuk a megkezdett munkát.
Ezek a rövid, egy-egy konkrét problémára koncentráló képzések népszerűek, és hasznosak a felnőtt tanulók számára.



No comments:

Post a Comment