Sunday 10 February 2013

Ez is tanulás


 Ma tanulóként részt vettem egy ékszerkészítő tanfolyamon. A tanfolyam két napos és az un. hétvégi kurzusok közé tartozik, ezért jövő vasárnap még írok erről, akkor lesz a második alkalom. Ez a tanfolyam nem akkreditált, nonformális tanulásnak tekinthető, bár én inkább határesetnek mondanám az informális felé.  A kurzust bemutató leírásban ugyanúgy minden szempontra kitérnek, ami megkönnyíti a döntést, illetve biztosítja, hogy részvételünk eredményes legyen.
Az eszközök és néhány elkészült munka


 Az alábbi linken található a kurzus bemutatása angol nyelven, a City Lit honlapján.
A kurzus bemutatása

- Miről szól a tanfolyam?
- Milyen témákat ölel fel?
- Mi az, amit a tanfolyam végére tudni fogsz
- Milyen szintű a kurzus, és szükséges van -e valamilyen speciális készségre a bemenethez?
- Milyen módszerrel történik a tanítás? Lesz- e műhelyen kívüli fogllakozás?
- Van -e bemeneti interjú?
- Milyen visszajelzéseket fogok kapni a tanfolyamon?
- Hogy jelezhetem a véleményem a kurzusról?
- A tanfolyam elvégzése után vamn -e továbblépési lehetőség?
- Kitől kaphatok további információt?

A fenti kérdésekre természetesen a válasz is olvasható a tájékoztatóban és minden kurzus esetében megvan ez a részletes információ. Nagyon konkrét és lényegre törő. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók tudják, hogy mire jelentkeznek, már itt tájékoztatást kapnak a célokról, a tartalomról, a módszerekről, az értékelésről.
Jó példa, érdemes lenne alkalmazni!
Az első "művem"


Reggel kicsit izgultam, mert egyrészt ez a tevékenység nem áll közel hozzám abban az értelemben, hogy nem szoktam ilyesmit csinálni, másrészt az angol nyelv ékszerkészítésre vonatkozó szókincsét némileg hiányosnak éreztem :-) . Ez egy finom megfogalmazás ahhoz képest, a drót, kapcsoló, a hengeres orrú fogó és a többi itt használatos szóról fogalmam sem volt. Azt gondoltam, hogy olyan tanfolyamokat is kipróbálok, aminek nincs köze a mindennapi munkámhoz. Hát, megérte! Nagyon jól éreztem magam. Úgy elröpült a hat óra, hogy észre sem vettem. Mondanom sem kell, hogy nem csak az ékszerkészítés technikáit tanultam meg és alkalmaztam (Learning by doing), hanem az angolom is fejlődött. Ugyanis nem néma csöndben ültünk, hanem beszélgettünk közben. Jó volt  a hangulat. A tutor kedvesen segített mindenkinek, és mivel kínai származású volt, a táblán a napirend fölött ott olvashattuk kínaiul a Boldog új évet! feliratot és egy kígyót is rajzol, mivel ma léptünk a kígyó évébe.
A tanfolyamon kaptunk segédanyagokat, amelyek képekkel illusztráltan mutatják be az eszközöket, az egyes munkafolyamatokat. Nagyon sok gyöngyből válogathattunk, de volt aki otthonról hozott átalakítandó, javítandó darabokat. erre is felhívták előzetesen a figyelmet.
Reggel kitöltöttünk egy előzetes tudásmérőt, illetve megfogalmaztuk a tanfolyammal szembeni elvárásainkat. Ezt majd a tanfolyam végén tovább folytatjuk, akkor már visszatekintve, hogy mit sikerül megkapnunk az elvártakból.

Az egész napra  a jó hangulat volt jellemző, örültünk egymás sikereinek, megdicsértük az elkészült munkákat.
Végül elég szép kis kollekcióm lett

Ez már nehezebb, de az első próbálkozás ezzel is megvolt

Az ékszerkészítés mesterével a műhelyben


1 comment:

  1. Nagyon tetszett a kreativitásról szóló előadás.teljes mértékben egyetértek az elhangzottakkal. Minden emberben rejlik képesség, minden ember színes, boldog és sikeres lehetne, ha a saját útját járhatná a saját képességeit kamatoztathatná,ha kiteljesedhetne. Nem lehetséges, mert irányok szabják meg a haladást, ami nem is lenne nagy baj, mert szükség van szabályokra és útmutatásra, de hogy hogyan járok az úton, mit viszik magammal, mivel teszem magam és mások számára eredményessé és boldoggá a haladást azt úgyszintén megszabják a trendek és szabályok.Zavaró az olyan jelenség ami nagyon sajátos, nagyon egyéni, és nagyon nem szabványos.Ha nem is tudjuk ,hogy milyen lesz az élet a földön néhány év múlva, azt tudjuk, hogy az önálló, a kreatív, a szépet és a lehetőségeket meglátó ember megtalálja a helyét, minden körülmények között, mert a képességeit szabadon szolgálatba tudja állítani.

    ReplyDelete