Monday 25 February 2013

Esély a diplomára


Access to Higher Education


Angliában és Wales-ben számos college-ban találkozhatunk az alábbi kurzusokkal: 
Access to Higher Education

Mit is jelent ez?
Ezek egyetemi felvételre előkészítő kurzusok azon felnőttek számára, akik valamilyen ok miatt nem szerezték meg az egyetemi továbbtanuláshoz szükséges iskolai végzettséget (A Level). Évente mintegy 30 000 tanuló végez ezeken a kurzusokon, akiknek kb. a fele 25 év feletti felnőtt. 
Az 1960-as években indítottak először ilyen képzéseket és elsősorban a 21 év feletti felnőtteknek szánva azokat. Abban az időben túlnyomó részt nők jelentkeztek, akik a gyerekvállalás miatt csak későbbi életkorban döntöttek úgy, hogy folytatják tanulmányaikat. A City Lit-ben 1966-ban megjelent egy asszony, aki tanulni szeretett volna. Ajánlottak neki különböző tanfolyamokat, mert a beszélgetésből kiderült, hogy több tárgyból is jelentős elmaradásai vannak. Az ő részéről fogalmazódott meg a gondolat, hogy jobb lenne, ha nem külön-külön iratkozna be az egyes képzésekbe, hanem azokat összefűzve kapna egy olyan lehetőséget, amely által csökkenhet a rés meglévő és a továbblépéshez szükséges tudása között. Ezt követően indította a City Lit az első Access to Higher Education tanfolyamokat, Angliában az elsők között. A képzés jellege, szervezettsége, felügyelete folyamatosan változott az évtizedek alatt. A kezdetekben a résztvevők nem kaptak hivatalos minősítést, vagy igazolást. Ma már un. Diplomát kapnak a kurzust teljesítők, amelyért meghatározott számú kreditet kell teljesíteniük. Ez a Diploma megfelelő szintet jelent ahhoz, hogy a tanuló egyetemre jelentkezhessen. Már említettem, hogy ezt a típusú képzést elsősorban felnőtteknek találták ki, de napjainkban egyre több 20 év alatti fiatal jelentkezik, melynek hátterében az is lehet, hogy ezzel az egyszerűbb utat választják, hiszen az A Level megszerzése nélkül jelentkezhetnek a felsőoktatásba.

A kurzusra való bekerüléshez nem írnak elő hivatalos, bizonyítvánnyal igazolható iskolai végzettséget. a bemenetkor egy előzetes tudásmérést végeznek, mely az alábbi fő részekből áll:
- Interjú, melynek során feltárják a jelentkező motivációit, megkérdezik milyen könyvet vagy újságot olvas, milyen irányú az érdeklődése, milyen a kommunikációs készsége.
- Írásban a szövegértési készséget vizsgálják, valamint a helyesírást. 
Az eredmények alapján, ha úgy ítélik meg, hogy nem megfelelő szintű az előzetes tudása, készségei a bekapcsolódáshoz, akkor valamilyen más képzést ajánlanak, pl. GCSE, vagy angol, matematika kurzust.
A résztvevők nappali és esti tagozaton is folytathatják tanulmányaikat. a tanfolyamok hossza és intenzítása is eltérő. 
Mivel a résztvevők jelentős része valamilyen szociális hátránnyal, vagy tanulási nehézséggel küzd, így itt is megjelenik a már oly sokszor emlegetett támogatás. Az órák szervezésében annak a kényes egyensúlynak a megteremtésére törekednek, mellyel egyrészt megismertetik és hozzászoktatják a tanulókat a felsőoktatásban használatos tanulási módokhoz (előadás, jegyzetelés, esszé készítése, beszámolók írása, vizsgák), másrészt peer-learninggel, egyéni konzultációkkal, kiscsoportos munkával, projektmódszerrel azt a reflektív-támogató szemléletet érvényesítik, amellyel feltárhatók az egyéni tanulási problémák, fejleszthető az egyén tanulási képessége, személyisége. Minden tanulónak van személyes tutora/támogatója, akivel heti rendszerességgel konzultál, de ezen kívül is fordulhat hozzá. A tanárok a City Lit-ben magasan képzettek, nemcsak a tananyag közvetítésével, hanem a folyamatos képességfejlesztéssel is foglalkoznak.
Természetesen nem minden területet ölelhet fel az 1 vagy 2 éves kurzus, ezért a továbbhaladási irány szerint választhatnak az érdeklődők.
Így pédául:
- Humán tudományok és szociológia
- Dráma
- Zene
- Kreatív tanulmányok 



Sunday 17 February 2013

Információnyújtás és pályatanácsadás

Évek óta foglalkozom ezzel a kérdéssel, különösen azzal, miként működik ez a rendszer Angliában. Korábbi tapasztalataimat az Új Ifjúsági Szemle 2011. tavaszi számában olvashatjátok      Állami standardok – helyi megoldások az ifjúsági tanácsadás angliai rendszerében  - címmel.
Azóta sok minden megváltozott.
A jelenlegi kormányzat törekvése, hogy a korábban külön működő tanácsadás helyett az "All Age", vagyis minden korosztálynak egységes tanácsadási rendszert működtessenek. Ez azonban csak a 19 év felettieket foglalja magában, a National Career Service (NCS) égisze alatt. A 19 év alattiak számára a tanácsadást az iskolákhoz (college) rendelték, ami azért aggályos, mert így nem feltétlen biztosított a pártatlanság, vagyis előfordulhat, hogy az intézmény "tanuló-megtartási-érdeke" megelőzi a fiatal valós karrierigényének figyelembe vételét.
A korábban független szervezetként működő, az ifjúsági célcsoportnak létrehozott és működtetett Connexions irodák gyakorlatilag megszűntek.
A mostani tanácsadás, amelybe tehát az ifjúsági is beletartozik a National career Service -zel szerződésben álló intézményekben dolgozó tanácsadók végzik. Ez lehet college, civil szervezet, munkaügyi iroda, stb.. így a színvonal sem egységes. 


A City Litben is működik egy ilyen iroda, ahol bárkivel foglalkoznak, aki betér. Az első fokozat a "Shop" (Information and Advice Shop), ahová időpontot sem kell kérni, itt történik  a gyors információnyújtás személyesen vagy telefonon. Abban az esetben, ha a tanácskérőnek több időre, vagy részletesebb, mélyebb támogatásra van szüksége, akkor biztosítják számára a tanácsadást (Careers Advice) előre egyeztetett időpontban. (A folyamat megnevezésére  három kifejezést használnak, melyek mindegyike más - más tartalommal bír: Information, Advice, Guidance) A tanácsadás során a tanuló, a tanácskérő áll a központban. Nem elsődleges cél, hogy a City Lit-ben találjanak neki valamit. Arra is van példa, hogy olyan képzés iránt érdeklődik valaki, ami fut a City Lit-ben, de a kliensnek más időbeosztás, vagy földrajzilag más terület megfelelőbb lenne, akkor a legmegfelelőbb helyszín megkeresésében segítenek.Nemcsak a tanulási lehetőségekről, hanem szociális és pénzügyi támogatások lehetőségeiről is tájékoztatják az érdeklődőket.Indokolt esetben kapnak anyagi támogatást a gyerekfelügyelethez, illetve az utazási költségekhez. Fontos, hogy mindezt egy helyen intézhetik.
A "Shop" közvetlenül a bejárat mellett helyezkedik el, így nem kell külön érdeklődni arról, hogy hol kaphatnak segítséget, hanem egyszerűen betérnek. 
 A tanácsadással 5 képzett tanácsadó kolléga foglalkozik, akik közül egy jelnyelven is tud segíteni.
A tanácsadási tevékenységet bemutató kiadvány csupán 2 oldalas, de minden lényeges információt tartalmaz. Azt is amit nyújtanak, nyújtani tudnak, és azt is, amire nem számíthatnak a hozzájuk fordulók. Név szerint tartalmazza a tanácsadók elérhetőségét, a nyitvatartást, még azt is, hogy egy tanácsadási alkalom kb. mennyi időt vesz igénybe. Felsorolnak néhány hasznos linket, ahol előzetesen tájékozódhatnak, készülhetnek az interjúra. Ezek az "apróságok" megint azt mutatják, amit már több témánál is kiemeltem, hogy valóban felnőttként kezelik a klienseket, kiszámíthatóvá teszik számukra a folyamatokat, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, egyúttal érezzék saját felelősségüket is  a folyamatokban.

Sunday 10 February 2013

Ez is tanulás


 Ma tanulóként részt vettem egy ékszerkészítő tanfolyamon. A tanfolyam két napos és az un. hétvégi kurzusok közé tartozik, ezért jövő vasárnap még írok erről, akkor lesz a második alkalom. Ez a tanfolyam nem akkreditált, nonformális tanulásnak tekinthető, bár én inkább határesetnek mondanám az informális felé.  A kurzust bemutató leírásban ugyanúgy minden szempontra kitérnek, ami megkönnyíti a döntést, illetve biztosítja, hogy részvételünk eredményes legyen.
Az eszközök és néhány elkészült munka


 Az alábbi linken található a kurzus bemutatása angol nyelven, a City Lit honlapján.
A kurzus bemutatása

- Miről szól a tanfolyam?
- Milyen témákat ölel fel?
- Mi az, amit a tanfolyam végére tudni fogsz
- Milyen szintű a kurzus, és szükséges van -e valamilyen speciális készségre a bemenethez?
- Milyen módszerrel történik a tanítás? Lesz- e műhelyen kívüli fogllakozás?
- Van -e bemeneti interjú?
- Milyen visszajelzéseket fogok kapni a tanfolyamon?
- Hogy jelezhetem a véleményem a kurzusról?
- A tanfolyam elvégzése után vamn -e továbblépési lehetőség?
- Kitől kaphatok további információt?

A fenti kérdésekre természetesen a válasz is olvasható a tájékoztatóban és minden kurzus esetében megvan ez a részletes információ. Nagyon konkrét és lényegre törő. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók tudják, hogy mire jelentkeznek, már itt tájékoztatást kapnak a célokról, a tartalomról, a módszerekről, az értékelésről.
Jó példa, érdemes lenne alkalmazni!
Az első "művem"


Reggel kicsit izgultam, mert egyrészt ez a tevékenység nem áll közel hozzám abban az értelemben, hogy nem szoktam ilyesmit csinálni, másrészt az angol nyelv ékszerkészítésre vonatkozó szókincsét némileg hiányosnak éreztem :-) . Ez egy finom megfogalmazás ahhoz képest, a drót, kapcsoló, a hengeres orrú fogó és a többi itt használatos szóról fogalmam sem volt. Azt gondoltam, hogy olyan tanfolyamokat is kipróbálok, aminek nincs köze a mindennapi munkámhoz. Hát, megérte! Nagyon jól éreztem magam. Úgy elröpült a hat óra, hogy észre sem vettem. Mondanom sem kell, hogy nem csak az ékszerkészítés technikáit tanultam meg és alkalmaztam (Learning by doing), hanem az angolom is fejlődött. Ugyanis nem néma csöndben ültünk, hanem beszélgettünk közben. Jó volt  a hangulat. A tutor kedvesen segített mindenkinek, és mivel kínai származású volt, a táblán a napirend fölött ott olvashattuk kínaiul a Boldog új évet! feliratot és egy kígyót is rajzol, mivel ma léptünk a kígyó évébe.
A tanfolyamon kaptunk segédanyagokat, amelyek képekkel illusztráltan mutatják be az eszközöket, az egyes munkafolyamatokat. Nagyon sok gyöngyből válogathattunk, de volt aki otthonról hozott átalakítandó, javítandó darabokat. erre is felhívták előzetesen a figyelmet.
Reggel kitöltöttünk egy előzetes tudásmérőt, illetve megfogalmaztuk a tanfolyammal szembeni elvárásainkat. Ezt majd a tanfolyam végén tovább folytatjuk, akkor már visszatekintve, hogy mit sikerül megkapnunk az elvártakból.

Az egész napra  a jó hangulat volt jellemző, örültünk egymás sikereinek, megdicsértük az elkészült munkákat.
Végül elég szép kis kollekcióm lett

Ez már nehezebb, de az első próbálkozás ezzel is megvolt

Az ékszerkészítés mesterével a műhelyben


Saturday 9 February 2013

György - korabeli lakópark Lambethben

A Lambethről írtakat ma kiegészítettem egy építészeti érdekességgel.
Lambethről többet itt olvashattok:
http://studyvisitlondon.blogspot.co.uk/2013/01/london-informaciok-elmenyek-latnivalok.html

Cleaver Square

 

Lambetben van ez a tér, melyre egyik itteni kollégám hívta fel a figyelmemet. 
A lakóházakkal körülvett nyilvános park kedvelt építészeti megoldás volt a XVII.-XVIII. századi Londonban. Az 1789-ben létrehozott Cleaver Square az első ilyen típusú épületegyüttes volt a Temzétől délre.
A képen látható György - korabeli házak elegáns  lakásokat rejtenek. Az egyes lakók által birtokolt részek, vagyis lakások keskeny szeletek, felfelé terjeszkedve. Ezért találhatók ezeken a házakon nagy ablakok, így próbálták a szűk keresztmetszet ellenére világossá tenni  a lakásokat. 



György - korabeli házak veszik körbe a teret

Gyönyörű fák övezik  a teret

 
A park és a lakóövezet mentes volt a forgalomtól, itt nem jártak postakocsik sem. A XIX. századig sok fát ültettek a térre és a forgalom elől lakattal zárták a kapukat, melyekhez csak az ott lakóknak volt kulcsa. 
Ma, a Parlament közelsége miatt sok képviselő lakik itt. A lakások pedig rendkívül drágák.


Pub a téren

 

Thursday 7 February 2013

Kurzuslátogatások tapasztalatai. Felnőttokttaók képzése, tanulási nehézséggel küzdők fejlesztése zenei foglalkozással

A tanulmányút ideje alatt kétféle módon szerezhetek tapasztalatokat közvetlenül a kurzusokról.
Egyrészt hospitálás útján, vagyis a hagyományos szóhasználattal élve óralátogatások alkalmával, másrészt tanulóként, vagyis a kurzus tagjaként.
Eddig az első módon volt alkalmam részt venni a tanfolyamokon.

Felnőttoktatói tanfolyamok tapasztalatai

Meglátogattam két PTLLS kurzust, vagyis olyan felnőttoktatói kurzusokat, melyek az alapot jelentik. (Részletesebben a Felnőttoktatók képzése c. bejegyzésben írtam erről a képzés típusról.)
A két kurzus tematikájában sok közös vonás volt, de alapvetően abban különböztek egymástól, hogy az egyik azokat az érdeklődőket készíti fel a felnőttekkel való foglalkozásra, akik kifejezetten valamilyen nyelvet szeretnének tanítani a későbbiekben. Ebből adódóan a kurzus résztvevőinek az angol nem anyanyelve. Ezen a kurzuson a módszertani megoldások tekintetében főként a nyelvtanítás módszerei koncentráltak, a példák, gyakorlatok erre vonatkoztak.  A másik tanfolyamon mindenféle terület képviselői jelen voltak a tanácsadástól a jógán keresztül a főzésig. 
A tanfolyamokon a berendezés, a fizikai környezet és az "ülésrend", a szervezési körülmények mind azt sugallták, hogy a középpontban nem a tanár, hanem a diákok állnak. A tanulási környezet kiegészült a  virtuális környezettel is a Moodle-on keresztül. Ezt azért tartják fontosnak a nem kevert (blended) kurzusokon is, mert így a két foglalkozás közötti időben is kapcsolatban tudnak maradni egymással a résztvevők, belértve a tanárt is.
A foglalkozások elején mindig van valamilyen jégtörő gyakorlat, mellyel  megteremtik  a megfelelő légkört, ahol mindenki megnyilatkozik, illetve hozzájárul ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a résztvevők. 
A teljes idő alatt elenyésző volt a tanári előadás, inkább csak néhány mondatos kiegészítéseket, értelmezésekre szorítkozott. Megfigyelhető volt a peer munka illetve  a csoportos  tevékenység túlsúlya. Ehhez szükséges a tanár előzetese alapos felkészülése, az óra megfelelő előkészítettsége, változatos munkaformák és módszerek alkalmazása, ami mind jelen volt. Ez egy - egy résztémán belül is tetten érhető.
Szintén pozitív tapasztalat volt azt látni, hogy a tanárok megteremtik a folyamatosságot az egyes alkalmak között, vagyis mindig volt valamilyen utalás az előzőekben tanultakra, illetve a következő órák előkészítése is megtörtént azzal, hogy az órai és az otthoni feladatok kapcsolódást jelentettek az egyes órák között. Ilyen volt pl. a mikrotanítás előkészítése. 
Így a felnőtt tanulók valóban részesévé válnak a folyamatoknak a tervezéstől az értékelésig. 
Jó és alkalmazandó módszernek tartom, hogy a tanulók minden óra elején megkapják írásban is az adott óra céljait. Ezzel is a kiszámíthatóság, az aktív tanulói részvétel és felelősség erősödik. Az óra végén a tanultak összefoglalásán túl a tanulók lehetőséget kapnak személyes reflexióik megfogalmazására. 
Az órák jó hangulatban teltek, a vidámság, a humor áthatotta az órák légkörét. Az oldott légkörben a tanulók természetesnek vették a tévedés lehetőségét, megélhették, hogy az a tanulás természetes velejárója. 
Összefoglalva tehát mindaz, amit a felnőttek tanulásáról szóló irodalmakban megtalálható, megtapasztalható volt a látogatott kurzusokon:
- A felnőttek jelentős előzetes tapasztalattal rendelkeznek, amelyre érdemes és kell is építeni a tanulási-tanítási folyamatban.
- A felnőttek szívesen osztják meg tapasztalataikat társaikkal.
- Minőségi, megfelelően szervezett tanítást várnak el.
- Szeretik a vidámságot.
- A felnőtt tanulókat felnőttként kell kezelni a tanulási folyamatban.
- Motiválásuk során érdemes építeni előzetes tudásukra illetve a tanultak hasznosíthatóságára.
-  Változatos szervezési módok és módszerek alkalmazása. 
- Egyéni tanulási utak támogatása, páros (peer)  és csoportos tanulás megvalósítása. 
- Az értékelésben előtérbe kell helyezni annak támogató, fejlesztő jellegét. 
- A felnőtteket be kell vonni a teljes folyamatba a tervezéstől az értékelésig. Kiszámíthatóvá kell tenni számukra  a folyamatokat, hogy biztonságban érezhessék magukat.
- Az önálló (otthoni) tanulást segítő tanulási segédanyagok biztosítása.

Zenei fejlesztés tanulási nehézségekkel küzdőknek



A City Lit-ben számos egység (Department) van, mely átfogja az összetartozó kurzusokat. Ezek közül egy az alábbi elnevezésű.
Fejlesztés: tanfolyamok tanulási nehézséggel küzdőknek
Érdemes ideírni az angol nyelvű megnevezést is: Progress: courses for people with learning difficulties.
A minap több kurzust is meglátogattam itt és beszélgettem a terület vezetőjével.
Kérdésemre, hogy milyen típusú nehézséggel küzdőket, milyen fogyatékkal, hátránnyal  élőket fogadnak, kicsit meglepve azt válaszolta: bármilyen.
És valóban, a csoportba lépve láthatóan is többféle tanulási nehézséggel küzdő tanuló volt jelen. Volt vak, kerekes székes, tanulásban akadályozott és még más is.
A fejlesztő foglalkozások, amelyeken részt vettem az alábbiak :
-       World music . A kurzus célja, hogy a résztvevők dalokat tanuljanak, dobon és más ütős hangszereken játszanak. Hallgassanak zenét a világ különböző területeiről. Tapasztalják meg, hogy fejezik ki az emberek az érzelmeiket zenével.
-       Jazz. Megtanulnak Jazz részleteket előadni, illetve fejlesztik képességeiket. Választhatnak ritmus és dallam hangszerek közül, melyiken szeretnének játszani. A csoport felkészül 12 bár blues-ra, tanulnak swinget,  latin jazz-t is és felkészülnek egy előadásra.
A látottak, tapasztaltak:
Duncan, a kurzus tutora szemlélete és minden megnyilvánulása a támogatásról szólt, de olyan módon, hogy egyidejűleg a felnőtt tanulók személyiségét, akaratát, szándékait minden esetben figyelembe vette és tiszteletben tartotta. Most ez így leírva furcsán hangzik nekem is, mert a leírtak olyan könyvszagúak és nem adják vissza azt a természetességet, ahogy minden zajlott. A résztvevők között nagyon komoly tanulásban akadályozottak is voltak. Mindenkihez ugyanazzal a figyelemmel, érdeklődéssel fordult. Fantasztikus volt látni, ahogy bevonta őket a folyamatokba. Szöveget írtak/mondtak dallamra, közösen énekeltek, doboltak. Jól érezték magukat. Duncan engem is bevont a foglalkozásba, én is helyet foglaltam a körben, ugyanúgy doboltam, énekeltem, mint a résztvevők. Ezt is fontos momentumnak tartom. A foglalkozás végén pedig mindenki reagált a történtekre azzal, hogy megfogalmazta, mi volt az, ami neki a leginkább tetszett.
Ha a blog olvasói között van olyan, aki tudna küldeni nagyon egyszerű magyar dalokat, Duncan szívesen felhasználná azokat a fejlesztő foglalkozásokon.
A résztvevők egy része képes önálló életvitelre, de vannak, akik  támogatásra szorulnak. Őket szociális segítő kíséri el a foglalkozásra.
Ezek a zenei kurzusok tehát a fejlesztést szolgálják. A fejlesztés területén a következő kurzuslehetőségeket találjuk még:

Akkreditált fejlesztő tanfolyamok
Élettörténetek 
Munkavállalási készségek
Matematika
A többségi oktatásban való részvételre való előkészítés 



-      Nem akkreditált tanfolyamok:
-       Ismerd meg Londont!
-       Együtt tanulni
-       Egészséges életmód
-       Számítógép használat
-       Digitális fotózás
-       Világzene
-       Készítsünk zenét számítógéppel
-       Színház
-       Táncok a világból
-       Textilmunka
-       Művészeti műhely
-       Rajzolás és festés
E fejlesztő tanfolyamokon való részvételnek egyrészt célja a személyes fejlesztés, ezzel együtt az is, hogy a résztvevők inkluzív módon vehessenek részt a későbbiekben bármelyik választott tanfolyamon. Itt tehát megtapasztalhatjuk, hogy az inkluzív megközelítéshez, gyakorlathoz nem elegendő, ha azt elfogadjuk, szemléletünkkel támogatjuk, kellenek hozzá megfelelő szakemberek, ki-bejárási lehetőségek, eszközök. Nagyon jó volt látni, hogy ezek a fejlesztések felnőtt korban is támogatják a felnőttek tanulását.
A fenti tanfolyamokon túl tréningeket is kínálnak tanulási nehézségekkel küzdő emberekkel foglalkozók számára.