Saturday 18 May 2013

A nonformális és informális úton szerzett tudás elismerése mobilitási igazolvánnyal

A Memorandum az élethosszig tartó tanulásról (2000) már megkülönbözteti a különböző tanulási színtereket aszerint, hogy a tanulás szervezett keretek között, vagy természetes közegben történik. A formális tanulás főként az iskolarendszeren belüli tanulást jelenti, mely valamely államilag elismert bizonyítvány megszerzésével jár. A nonformális tanulás szintén szervezett tanulás, de  a részvételre inkább az önkéntesség jellemző és általában nem zárul hivatalos bizonyítvánnyal. Az informális tanulás a mindennapi élethelyzetekben megvalósuló, sokszor nem is szándékos, nem  tervezett tanulást jelenti.
A mobilitási programok jelentős része a nonformális és informális tanulási alkalmakat jelenti.
Ilyenkor felmerül a kérdés, milyen módon tehetjük "láthatóvá" az így megszerzett tudást, tapasztalatokat.
Erre az egyik jó módszer a portfólió készítése. A szakmai portfólió készítésének alapjairól felhasználásának lehetőségeiről itt olvashatnak:
A portfólió, mint a személyes és szakmai bemutatkozás eszköze

Az előzetes tudás mérésére, elismerésére, validációjára vonatkozó kutatások, a használható eszközök fejlesztése napjaink aktuális szakmai kérdése.
 A 2002-ben létrejött munkacsoport feladata a Koppenhágai Határozat értelmében a következő volt:  "A szakképzések, szakképesítések átláthatóságának növelése az információs eszközök hálózatának bevezetésével és racionalizálásával, beleértve a már létező dokumentumokat, úgy mint az Európai CV, a bizonyítvány-kiegészítő és oklevélmelléklet, a Közös Európai Referenciakeret, valamint az Europass közös keretrendszerének kidolgozását." 
 
Az Európai Parlament és Tanács  2004-ben útjára indította az úgynevezett EUROPASS csomagot, melynek elemei között megtalálhatók azok a dokumentumok, melyek alkalmasak a mobilitási programok tapasztalatainak bemutatására is.

Az EUROPASS dokumentumok az alábbi típusokat tartalmazzák:
A Mobilitási igazolvány tehát alkalmas arra, hogy a más országban szerzett tapasztalatainkat megjelenítsük. A teendők a Mobilitási igazolvány linken olvashatóak.
Fontos tudnunk, hogy a mobilitási igazolvány ingyenes és az EU bármely nyelvén igényelhető, sorszámozott dokumentum, melyen a küldő és a fogadó fél képviselője aláírásával igazolja, hogy a dokumentumban felsorolt kompetenciákat az igazolvány igénylője a mobilitási program során elsajátította. Így tehát dokumentáljuk a nonformális és informális úton megszerezett tudásunkat. A mobilitási igazolvány hasznunkra lehet munkakeresésében, szakmai bemutatkozás során, hasznos eleme szakmai portfóliónknak.


Sunday 21 April 2013

Véget ért a tanulmányút, de a blog folytatódik

A tanulmányút véget ért. hazaérkeztem. Élményekkel és tapasztalatokkal teli 14 hét áll mögöttem. Megkezdtem a tapasztalatok rendszerezését, remélem hamarosan megjelenhetnek a témához kapcsolódó publikációim is. Még van néhány téma  a tarsolyomban, amelyeket megosztok a következő hetekben itt a blogon.
A blogolást is megkedveltem időközben, tervezem, hogy folytatom a jövőben is. Szeretném megosztani a tanítással - tanulással kapcsolatos tapasztalatimat, azokat a képzési, továbbképzési lehetőségeket, szakmai anyagokat, lelőhelyeket, érdekes témákat, melyekre kutatásaim közben rábukkanok.
Itt van mindjár egy izgalmas webhely ízelítőül:

 http://www2.honolulu.hawaii.edu/facdev/guidebk/teachtip/teachtip.htm

A lehetőség, mellyel eljutottam ebbe a fantasztikus intézménybe, az EU Lifelong Learning Grundtvig programján keresztül vált elérhetővé számomra.
Egy következő bejegyzésben majd írok a mobilitási lehetőségekről a partnerszerzésről, a pályázatírásról és olyan hasznos információkról, mellyel talán másokat is segíthetek abban, hogy részt vehessen hasonló mobilitásokban.
Most azonban ez a bejegyzés főként a rövid visszatekintésről és a köszönetről szól.Először is szeretném ismételten megköszönni a City Lit-es kollégáknak, elsősorban Nick Moore igazgatóhelyettesnek, hogy lehetővé tette számomra  a látogatást. A City Litben "állandó helyem" a tanárképzési és menedzsment tréning munkacsoportban volt. A részlegben dolgozó kollégák teljes mértékben befogadtak, kollégájuknak tekintettek, azt hiszem nem csak múlt időben beszélhetek erről, hiszen biztosítottuk egymást arról, hogy folytatjuk és tovább építjük a szakmai kapcsolatot mind egyéni, mind intézményi szinten.

 Búcsúest - csendélet
És köszönöm kedves hallgatómnak, Jávorka Brigittának, hogy segített eligazodni a blogolás világában. 

Egyelőre Bye, bye London, good bye..



Friday 5 April 2013

Továbbképzés felnőttoktatóknak

Jó gyakorlatok megosztása - egymástól tanulunk

Best practice day

More  and more   englis-speaking people read my blog, therefore I take some comments in English  at the end of text as well.

 

A City Lit nagy hangsúlyt fektet a tanítás-tanulás minőségének folyamatos fejlesztésére. Ennek jegyében készítették el erre vonatkozó stratégiájukat, melynek része az ún. Sharing best practice day (BPD).
Ezeken  a napokon főként a részmunkaidős, vagyis óraadó oktatókat várják. A továbbképzés célja a tanítási - tanulási folyamat során alkalmazható eszköztár bővítése, valamint az oktatók kötődésének erősítése, egymás megismerésének elősegítése. Ne feledjük, hogy a City Lit-ben közel 1000 fős stáb dolgozik, így ez utóbbi is elismerésre méltó törekvés. A mostanin kb 70 fő vett részt, de ezt megismétlik még egyszer egy héten belül, amikor szintén ugyanennyien lesznek.
Marco Macchitella prezentációjából
A BPD előkészítése több lépcsőben zajlik. Mivel a legutolsó előkészítési és lebonyolítási folyamatában én is részt vettem, így valamennyire belülről tudom közvetíteni a tapasztaltakat. A meetingek során megtörtént a korábbi BPD értékelése, elemzése. A tapasztalatokat felhasználták az újabb alkalom tervezésében. Pl. míg korábban az egyes részlegek oktatói közösen dolgoztak a csoportos feladatokon, most vegyes csoportokat hoztak létre. 
A résztvevőket kávé, tea, sütemény, ebéd is várta, sőt személyenként 50 font térítést is kaptak. 
A program plenáris üléssel, a képzés célját bemutató és bátorító, együttműködésre ösztönző jó hangulatú prezentációval indult. 

Ezt követően a résztvevők 12 fős csoportokban dolgoztak tovább. Minden szekcióban 3 db 4 fős csoportot hoztak létre. A program célja a következő volt:
Csoportonként ki kellett dolgozni egy mikrotanítást, melyet utána a csoport előtt be kellett mutatni 10 percben. Az előkészületekre 1 óra állt rendelkezésre.
A témák az alábbiak voltak:
1. SMART telefon használata a tanulási folyamatban.
2. Egészség és biztonság.
3. Orvoshoz megyünk. Mit tegyünk, mit mondjunk?
4. A Bread and Butter puding története. Tények vagy kitalált történet alapján.
5. Tippek állásinterjúra.
6. London két kevésbé ismert nevezetességének  bemutatása.
A témákat sorsolták az egyes csoportok között, de ha valamelyik csoport nem volt elégedett, cserélhetett.
Minden szükséges eszköz a csoportok rendelkezésére állt, továbbá kaptak egy útmutatót, hogy mit kell tartalmaznia a mikrotanításnak, és minden témához röviden megfogalmazott tanulási célokat (learning outcomes) is hozzárendeltek a moderátorok. Ez is már egy minta volt arra, hogyan fogalmazzuk meg a tanulási célokat. Pl: a 2. témánál így hangzott: A tanulók sajátítsanak el két információt és hajtsanak végre két tevékenységet. 
A csoportok munkája jó hangulatban zajlott és a bemutatók során valóban sor került a jó gyakorlatok megosztására, az egymástól tanulásra. 
Bár azért természetesen volt izgalom is, mint ahogy azt az egyik résztvevő sms-ben megfogalmazta: "Mindaddig nagyon biztos voltam a dolgomban, amíg nem kellett a tanárokból álló csoport elé állnom".

Apropó, visszajelzések. Még a nap elején az asztalokon és kivetítve is ott volt az információ, hogy a nap során bármikor, bármilyen témában lehet SMS-t küldeni, amely SMS-ek később kivetítésre kerültek. 


A nap kényelmesen szervezett volt, itt is, mint a felnőttek tanulásánál bármikor a City Lit-ben törekedtek a jó hangulatra. 
Az ebéd utáni workshopok már kicsit lazábbak voltak, ezekre választás szerint lehetett jelentkezni :
1. A hangod a megélhetésed. (tréfás és hasznos gyakorlatok hangunk megőrzésére)
2. Élet -rajzolás.
3. Énekelj a szívedből! 
4. Szimatolj, keverj, használd ! - aromaterápia.
5. Alexander - technika a test és a lélek egységes működése, egészségének megőrzése érdekében.- én ez utóbbit választottam, amely rövid elméleti bemutatásból és gyakorlatok elsajátításából állt.

Amint ez a felsorolásból is látszik a workshopok szórakoztatóak, mindenkinek saját személyes fejlődését szolgálók, mégis közvetve a témáknak nagyon is van közük az eredményes tanításhoz. 
A visszajelzésként küldött sms-ek egy része kivetítve

Some comments in English


It was really interesting to take part in the Sharing best practice day. Many professionals work in teams, observe or visit each other. E.g. doctors, engineers, etc..Teaching as a profession is a lonely one traditionally. There have been curriculum development teams, teaching teams quality teams usually work  but in the end, in the classroom the teacher is alone. The new challenges during the second half of the  last century, the effect of cognitivism, the developing of connectivism, the influence of new technology  in the teaching - learning processes need new  approaches and new roles from the teachers. However, the peer learning as  one of most effective tool within adult  learning process, should also  in service training.The teachers can learn most from each other. The management have to provide opportunities for them to share experiences, doubts, risks, success.The Best Practice Day was an excellent opportunity. The teachers/tutors got a chance to spend a lovely day together and became experienced, self-confident and were able to gain raised awareness.. Moreover their engagement with  City Lit increased too. In my opinion that is an efficient way to improve our teaching skills.

From Marco Macchitella 's presentation
Marco is Director of Learning at City Lit