Saturday 18 May 2013

A nonformális és informális úton szerzett tudás elismerése mobilitási igazolvánnyal

A Memorandum az élethosszig tartó tanulásról (2000) már megkülönbözteti a különböző tanulási színtereket aszerint, hogy a tanulás szervezett keretek között, vagy természetes közegben történik. A formális tanulás főként az iskolarendszeren belüli tanulást jelenti, mely valamely államilag elismert bizonyítvány megszerzésével jár. A nonformális tanulás szintén szervezett tanulás, de  a részvételre inkább az önkéntesség jellemző és általában nem zárul hivatalos bizonyítvánnyal. Az informális tanulás a mindennapi élethelyzetekben megvalósuló, sokszor nem is szándékos, nem  tervezett tanulást jelenti.
A mobilitási programok jelentős része a nonformális és informális tanulási alkalmakat jelenti.
Ilyenkor felmerül a kérdés, milyen módon tehetjük "láthatóvá" az így megszerzett tudást, tapasztalatokat.
Erre az egyik jó módszer a portfólió készítése. A szakmai portfólió készítésének alapjairól felhasználásának lehetőségeiről itt olvashatnak:
A portfólió, mint a személyes és szakmai bemutatkozás eszköze

Az előzetes tudás mérésére, elismerésére, validációjára vonatkozó kutatások, a használható eszközök fejlesztése napjaink aktuális szakmai kérdése.
 A 2002-ben létrejött munkacsoport feladata a Koppenhágai Határozat értelmében a következő volt:  "A szakképzések, szakképesítések átláthatóságának növelése az információs eszközök hálózatának bevezetésével és racionalizálásával, beleértve a már létező dokumentumokat, úgy mint az Európai CV, a bizonyítvány-kiegészítő és oklevélmelléklet, a Közös Európai Referenciakeret, valamint az Europass közös keretrendszerének kidolgozását." 
 
Az Európai Parlament és Tanács  2004-ben útjára indította az úgynevezett EUROPASS csomagot, melynek elemei között megtalálhatók azok a dokumentumok, melyek alkalmasak a mobilitási programok tapasztalatainak bemutatására is.

Az EUROPASS dokumentumok az alábbi típusokat tartalmazzák:
A Mobilitási igazolvány tehát alkalmas arra, hogy a más országban szerzett tapasztalatainkat megjelenítsük. A teendők a Mobilitási igazolvány linken olvashatóak.
Fontos tudnunk, hogy a mobilitási igazolvány ingyenes és az EU bármely nyelvén igényelhető, sorszámozott dokumentum, melyen a küldő és a fogadó fél képviselője aláírásával igazolja, hogy a dokumentumban felsorolt kompetenciákat az igazolvány igénylője a mobilitási program során elsajátította. Így tehát dokumentáljuk a nonformális és informális úton megszerezett tudásunkat. A mobilitási igazolvány hasznunkra lehet munkakeresésében, szakmai bemutatkozás során, hasznos eleme szakmai portfóliónknak.